Padma Basic

Zasady medycyny tybetańskiej są jasne i proste. Do utrzymania równowagi w zdrowiu fizycznym i psychicznym wystarczy konsekwencja. Taki przekaz niósł lunch prasowy „Padma Basic – esencja Tybetu”, wydany przez IMR advertising by PR.

Dr Tsering Palden Taksham, lekarz medycyny tybetańskiej z firmy Padma AG w Szwajcarii, zapewniał, iż we współczesnych czasach większość chronicznych schorzeń ma przyczyny w psychice, niewłaściwym stylu życia oraz złej diecie. Podkreślał, że do zdrowego życia niezbędna jest harmonia pomiędzy ciałem, energią i jasnym, spokojnym umysłem. Na samopoczucie negatywny wpływ mają: brak wiedzy, ignorancja, złość, zazdrość i pożądanie. Tradycyjna medycyna tybetańska w sposób naukowy odpowiada na indywidualne potrzeby organizmu, umysłu i ducha w sposób zintegrowany. Tylko tyle? Czy aż tyle?

Dziennikarze tłumnie zgromadzeni w restauracji „Polka” na warszawskim Starym Mieście gremialnie zakrzyknęli: to niemożliwe!

Na takie dictum i mając świadomość, że przyzwyczajeń nie zmienia się ad hoc, dr Taksham zalecił stosowanie tybetańsko-szwajcarskiego suplementu diety Padma Basic, którego unikalną kompozycję tworzy 21 ziół, roślin i owoców bogatych w ważne dla zdrowia antyoksydanty wzmacniające odporność organizmu.

W sukurs dr. Takshamowi przyszła prof. dr hab. Iwona Wawer z Katedry Chemii Fizycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.


Z prezentacji „Od przyprawy do leku” luminarze klawiatury komputerów i mikrofonu przypomnieli sobie o kolejnych oczywistych oczywistościach wynikających z medycyny tybetańskiej. A to, że przyroda kryje w sobie lekarstwo na każdą chorobę; że zdrowie to równowaga sił: zimna i gorąca, smutku i radości, elementów żeńskich i męskich, a dla utrzymania zdrowia niezbędna jest zachowanie równowagi między pięcioma głównymi narządami: wątrobą, sercem, śledzioną, płucami i nerkami.

Profesor Wawer radziła zapamiętać i zastosować w polskiej praktyce, iż w medycynie tybetańskiej leczenie rozpoczyna się od leków na trawienie, gdyż za początek wszelkich chorób uważana jest zła dieta, a żaden z leków stosowanych przeciwko chorobie nie jest tak skuteczny, jak środki zmobilizowane przez własny organizm.

Profesor Wawer dodała, iż nauka coraz szerzej potwierdza prozdrowotne właściwości ostrych przypraw, np. papryki, kurkumy, pieprzu, imbiru. „Nie żałujmy przypraw w kuchni! Gorzkie jest cenne dla trawienia”, zaapelowała pani profesor i dyskretnie zaleciła, iż kieliszek absyntu lub becherovki bardzo może pomóc w trawieniu.

Z kronikarskiego obowiązku dodajmy, iż gospodarzami lunchu prasowego – wydanego przez IMR advertising by PR – byli: Magdalena Brzosko i Piotr Facon – dyrektorzy firmy Tymofarm (dystrybutora w Polsce Padmy Basic), Ewa Klatt – zajmująca się w Tymofarmie marketingiem oraz Cordula Schaefer – dyrektor międzynarodowego marketingu w Padma AG w Szwajcarii.

Gościliśmy również dr Barbarę Dąbrowską-Bernstein – immunologa, konsultanta naukowego Tymofarmu oraz prof. dr hab. Adama Jankowskiego – kierownika III Katedry i Kliniki Pediatrii, Immunologii i Reumatologii Wieku Dziecięcego Akademii Medycznej we Wrocławiu. Profesor Jankowski od lat z powodzeniem stosuje Padmę Basic u dzieci.

Uwieńczeniem lunchu był tort serowy w kształcie, kolorystyce i ziołowej ornamentyce opakowania Padmy Basic, zaprojektowany komputerowo (z podaniem wymiarów w 3D) przez grafika IMR advertising by PR, a wykonany przez zaprzyjaźnioną firmę cukierniczą L. Zapart.

W ten sposób został zainaugurowany kolejny rok współpracy IMR advertising by PR / Hajoty Communications z firmą Tymofarm.